• YARIM ALTIN
    7.913,00
    % 0,37
  • AMERIKAN DOLARI
    32,3400
    % -0,07
  • € EURO
    34,8790
    % 0,06
  • £ POUND
    40,6534
    % 0,01
  • ¥ YUAN
    4,4686
    % -0,11
  • РУБ RUBLE
    0,3530
    % 1,04
  • BITCOIN/TL
    2025230,170
    % 5,64
  • BIST 100
    10.276,88
    % 0,67

Bitcoin’de 2019 yılı sonuna geri dönüş riski

Bitcoin’de 2019 yılı sonuna geri dönüş riski

Uzmanlar, kripto para piyasalarında sene başından bu yana yaşanan toparlanmaya rağmen risklerin aşağı yönlü olmaya devam ettiği görüşünde.

Bitcoin başta olmak üzere birçok kripto para biriminde sene başından bu yana süren yükseliş ivmesi son bulmuşa benziyor. 31 bin dolar seviyesine kadar yükselen Bitcoin’in 27 bin dolar seviyesine geri çekilmesi de düşüş eğilimini kuvvetlendiriyor.

Bilgilere göre, Bloomberg Kıdemli Makro Strateji Uzmanı Mike McGlone, yayınladığı raporda, Bitcoin başta olmak üzere geniş anlamda kripto para piyasasında daha sıkıntılı günlerin yakın olduğunu öngörüyor.

Başı belada mı?

NewsBTC’den Ronaldo Marquez’in haberine göre, McGlone, “Kripto Görünümü, Haziran 2023” başlıklı son raporunda, Bitcoin ve kripto para piyasası için sıkıntılı bir gelecek portresi çiziyor. McGlone, 2023’te fiyatlardaki toparlanmaya rağmen Bloomberg Galaxy Kripto Endeksi için risklerin aşağı yönlü olmaya devam ettiğini savunuyor.

McGlone’a göre kripto para birimleri, ABD’deki resesyon potansiyeli, borsalarda olası bir ayı piyasası ihtimali, ihtiyatlı merkez bankaları ve yüksek faiz oranı rekabeti dahil olmak üzere çeşitli ters rüzgarlarla karşı karşıya durumda. Bu faktörler, 2021 zirvesine yol açan spekülatif aşırılıklarla birleştiğinde, kripto piyasasının görünümünün düşüş yönünde olduğunu gösteriyor.

Ayrıca McGlone, Çin’deki bakır ve hisse senetleri ile birlikte Mayıs ayında Bitcoin’in zayıflamasının, oldukça güçlü seyreden Nasdaq 100 Endeksi ile karşılaştırıldığında olağandışı olduğuna dikkat çekiyor. Nasdaq’ta tüm endeksin yükselme potansiyeli mevcut olsa da, hala yükselen Fed faiz artışı beklentilerinin bu yükselişin önüne geçmesi de muhtemel gözüküyor.

Ek olarak McGlone, bir değer deposu olarak algılanan statüsü nedeniyle genellikle dijital altın olarak anılan Bitcoin’in ABD ekonomik daralmasında geleneksel güvenli liman varlığından daha iyi performans gösteremeyebileceğini öne sürüyor. Bunun nedeni, Bitcoin’in binlerce yıldır bir değer deposu olarak kullanılan altına kıyasla hala nispeten genç olması. Sonuç olarak, McGlone, yatırımcıların ekonomik belirsizlik dönemlerinde Bitcoin gibi yeni varlıklar yerine altına akın etme olasılığının daha yüksek olabileceğine işaret ediyor.

Ayrıca, McGlone, düşen emtiaların, üretici fiyatları ve banka mevduatlarının Fed sıkılaştırmasındaki gecikmelerin deflasyonist alametleri olarak hizmet edebileceğini belirtiyor. Bu faktörler, Bloomberg Galaxy Kripto Endeksi için risklerin aşağı yönlü olduğunu ve yatırımcıların dikkatli olması gerektiğini gösteriyor.

7.000 dolara gerileyebilir

Mike McGlone, Bitcoin’de likiditeye yakından bağlı olan tarihsel yükseliş ve düşüş modellerini vurguluyor. McGlone’a göre, 2020’deki devasa likidite pompasından önce 2019’un sonunda sadece 7.000 dolar olduğu düşünülürse, Bitcoin’in şu anki 27.000 dolarlık fiyat seviyesi geri dönüş riski altında olabilir.

McGlone’un analizi ayrıca, 52 haftalık hareketli ortalamasının gösterdiği gibi, Bitcoin’in aşağı yönlü yörüngesinin, pandeminin başlangıcında yaşadığı yükseliş eğilimiyle çeliştiğini gösteriyor. Bu, kripto para biriminin likidite bol olduğunda patlamalara karşı duyarlı olduğunu, ancak likidite kaldırıldığında düşüşlere karşı savunmasız olduğunu gösteriyor.

McGlone’nin son analizi, ABD’deki resesyon potansiyeli, potansiyel bir hisse senedi ayı piyasası, ihtiyatlı merkez bankaları ve yüksek faiz oranı rekabeti göz önüne alındığında, Bitcoin ve daha geniş anlamda kripto para piyasası için görünümün düşüş yönünde olduğu önceki teziyle uyum gösteriyor.

Pi Cycle Top göstergesi yükseliş öngörüyor

Öte yandan, tanınmış bir kripto analisti olan Crypto Con, son zamanlarda Bitcoin’deki yükselişin devam ettiğini ifade ederek Pi Cycle Top göstergesini kripto para biriminin devam eden bir yükseliş trendi potansiyelinin kanıtı olarak gösteriyor.

Crypto Con’a göre, 111 Günlük Hareketli Ortalama (Moving Average) yükselmeye başlamış durumda ve bu, Bitcoin’in olumlu bir trend yaşadığını gösteriyor. Ek olarak Bitcoin, genel kabul olarak bir piyasa zirvesinin işareti olan parabolik bir yörüngede devam etmek yerine 111 günlük hareketli ortalama hattını destek olarak yeniden test ediyor.

Crypto Con, bazen sıçramanın biraz zaman alabileceğini kabul ediyor ancak bunun Bitcoin için yükselişten başka bir anlama gelemeyeceğini savunuyor. Bunun nedeni, Pi Cycle Top göstergesinin, kripto para piyasasındaki büyük piyasa zirvelerini ve diplerini tarihsel olarak tahmin eden güvenilir bir araç olması.

Pi Cycle Top göstergesi, 111 günlük hareketli ortalama ile 350 günlük hareketli ortalama arasındaki ilişkiyi ölçüyor ve iki çizgi kesiştiğinde, potansiyel bir piyasa üstü veya altı tahmini öngörülebiliyor. 111 günlük hareketli ortalamanın yükseliş göstermesi, Bitcoin’de piyasanın dip seviyelere doğru yaklaştığını gösteriyor ki bu yatırımcılar için bir yükseliş işareti anlamına geliyor.

 

 

Kaynak: Borsa Gündem