• YARIM ALTIN
    7.909,00
    % 0,27
  • AMERIKAN DOLARI
    32,3630
    % -0,05
  • € EURO
    34,8733
    % 0,12
  • £ POUND
    40,6585
    % 0,07
  • ¥ YUAN
    4,4700
    % -0,09
  • РУБ RUBLE
    0,3528
    % 1,04
  • BITCOIN/TL
    2000621,526
    % 4,43
  • BIST 100
    10.276,88
    % 0,67

BlackRock spot Bitcoin ETF’si için SEC’e başvurdu

BlackRock spot Bitcoin ETF’si için SEC’e başvurdu

Dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock, Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu‘na (SEC‘e) spot Bitcoin ETF’si* için resmi olarak başvurdu.

Dünyada büyük ETF‘lerin varlıkları 1 trilyon ABD dolarını aşmakta olduğundan, herhangi bir spot Bitcoin ETF’sinin onaylanmasının, Bitcoin‘in de bu pastada pay sahibi olmaya başlaması, toplam değerini önemli ölçüde artırmaya başlaması gibi etkileri olacağı beklenmektedir.

Bitcoin‘in bu güne kadar yasal durumlarının netleşmemiş olması, alım satımının yapıldığı blokzinciri teknolojisinin ve dolayısıyla da Bitcoin elektronik cüzdanları ile bunların güvenliği gibi konuların, gerek kullanıcılar gerek de bürokrasi tarafından sindirilip anlaşılmasının, bu konuda uzmanlaşılmasının uzun zaman alması, bir yandan da blokzinciri teknolojisinin hızla gelişmeyi sürdürmesi, klasik finansal organların bu bilgi, hız ve teknolojiye ayak uydurmakta zorlanması, Bitcoin‘in ve birlikte geldiği blokzinciri teknolojisinin dünya genelinde toplum ve siyaset üzerinde ani, kalıcı ve tam olarak öngörülemeyen devrimci etkilerinin olabileceğinin bilinmesi gibi nedenlerle devletlerin bu konuda temkinli, yavaş ilerlemesi, kısaca bu konudaki genel belirsizlik, öngörülemezlik, Bitcoin‘e büyük yatırımların yapılmasının önünde engel oluşturmakta. SEC‘in Bitcoin spot ETF‘lerini onaylamaya başlaması ise büyük yatırımcıların Bitcoin‘e yatıracakları paraların borsalarda işlem gören klasik varlıklardakine benzer biçimde güvence altına alınması anlamına geleceğinden Bitcoin‘e yüksek miktarlarda yatırım yapılmasına, dolayısıyla Bitcoin fiyatının yükselmesine neden olması bekleniyor.

SEC‘in Blackrock‘ın spot Bitcoin ETF‘si için yaptığı başvuruyu hemen yanıtlaması beklenmemekte ve SEC‘in yanıt süresini 240 güne kadar uzatabileceği bilinmekte olduğundan bu sürecin başlamakta olması şu an için teknik bir değişim getirmese de Bitcoin ve kriptopara piyasalarını olumlu yönde etkilemesi bekleniyor. Bu arada spot Bitcoin ETF‘si için benzer başvuruların farklı tüzel kişiliklerce 2013 yılından bu yana yapılmakta olup SEC‘in bunları olumsuz yanıtladığı da unutulmamalı. BlackRock‘ın başvurusunun diğer başvurulardan temel farkı ise, BlackRock‘ın dünya genelinde bürokrasi üzerinde baskı kurabilecek en büyük sermaye grubu olarak bilinmesi nedeniyle, alacağı yanıtın olumlu olabileceği yönündeki beklentinin yüksek olması.

* ETF, borsada işlem gören fon veya borsa yatırım fonu (Exchange-Trader Fund) anlamına gelmektedir. ETF‘ler bir ya da birden çok dayanak varlığa sahip olabilmekte ve bu varlıkların getirileri varlık tarafından kopyalanıp yatırımcılara sunulabilmektedir.