• YARIM ALTIN
    7.913,00
    % 0,37
  • AMERIKAN DOLARI
    32,3400
    % -0,07
  • € EURO
    34,8790
    % 0,06
  • £ POUND
    40,6534
    % 0,01
  • ¥ YUAN
    4,4686
    % -0,11
  • РУБ RUBLE
    0,3530
    % 1,04
  • /TL
    %
  • BIST 100
    10.276,88
    % 0,67

Federal Reserve (FeD), Anında Ödeme Hizmeti “FedNow”ı Başlattı

Federal Reserve (FeD), Anında Ödeme Hizmeti “FedNow”ı Başlattı

Federal Reserve, işletmelere ve bireylere daha hızlı nakit akışı sağlayacağı belirtilen bir sistem geliştirmenin ardından FedNow anında ödeme hizmetini Perşembe günü başlattı.

Maaşlara anında erişim sağlamak, son dakika fatura ödemelerine izin vermek veya hükümet ödemelerini bireylere göndermek gibi olanaklar da sağlayan sistemin ABD ekonomisi içinde para akışını hızlandırması bekleniyor.

Federal Reserve (FeD) Başkanı Jerome Powell: “Federal Reserve, önümüzdeki yıllarda günlük ödemeleri daha hızlı ve daha uygun hale getirmeye yardımcı olmak için FedNow Hizmetini inşa etti. Zamanla, daha fazla bankanın bu yeni aracı kullanmayı seçmesiyle bireylere ve işletmelere sağlayacağı yararlar arasında bir kişinin maaşını hemen alabilmesi veya bir faturanın ödendiği anda şirketin anında fonlara erişebilmesi bulunuyor.

Şu ana kadar, ABD’deki dört büyük bankadan ikisi olan JPMorgan, Chase ve Wells Fargo da dahil olmak üzere 35 erken benimseyici kayıt yaptırdı. Bunun yanı sıra, bankalara ve kredi birliklerine hizmetler sunan 16 kuruluş daha bulunuyor.

Amerikan Bankacılar Birliği (ABA), FedNow‘un gelişmelerini olumlu karşıladıklarını belirterek, merkez bankasının 2017 yılında hizmete açtığı Clearing House ile birlikte bu alanda iki önemli sağlayıcı olduğunu ifade etti. ABA Başkanı ve CEO’su Rob Nichols, “Üyelerimize her iki sistemi ve tüketicilere ve işletmelere sundukları faydaları hakkında bilgi vermeye devam edeceğiz.” dedi.

FedNow, fiziksel paraların tedavülden kaldırılmasında, yerine ‘merkez bankalarının dijitalpara birimleri’nin (CBDC‘lerin) getirilmesinde atılan önemli bir adım olma özelliğini taşıyor. FedNow‘ın, CBDC‘lere olan gereksinimi azaltacağını savunanlar da bulunuyor. Ne var ki, bu önerme de, CDBC‘leri yürürlüğe koyma çalışmalarına karşı gelişen direnci yatıştırmaya yönelik geçici ve iki yüzlüce bir önerme de olabilir.